Mamografie

Mamografia este metoda principală de examinare a sânilor la femei pentru depistarea cancerului mamar. Acesta apare în proporție de 95% din cazuri la femeile de peste 40 de ani, 1 din 8 femei dezvoltând această afecțiune pe parcursul vieții

De la introducerea mamografiei ca metodă principală de screening, rata mortalității cauzate de cancerul mamar a scăzut cu 30% în țările dezvoltate. Este singura metodă care poate să detecteze și să caracterizeze microcalcificările, singurul semn de cancer mamar.

Avantajele unei mamografii sunt că depistează și caracterizează mai eficient anumite formațiuni sau tipuri de leziuni (distorsiuni arhitecturale, asimetrii – uneori singurul semn de cancer), astfel numărul de cancere fals negative ascunse în profunzimea sânului scade drastic. De asemenea, reduce nivelul de iradiere a pacientului în timp.

De regulă, mamografia se efectuează standard bilateralInline image, fiind foarte utilă aprecierea simetriei în oglindă, a ambilor sâni, de preferat după menstruație. Totuși, când pacienta are un sân extirpat sau când se repetă mamografia pentru verificarea unei leziuni comparativ cu mamografia anterioară, medicul poate cere mamografia unilaterală.

Uneori, pentru stabilirea diagnosticului, medicul poate cere completarea mamografiei cu ecografia mamară sau chiar cu sonoelastografia mamară (în special în cazul sânilor denși). În general, mamografia este foarte puțin dureroasă iar medicii recomandă să fie efectuată după menstruație, când sânii nu sunt congestionați.

Medici:

LUNGULESCU GIULIA-NICOLETA – Medic primar radiologie-imagistica medicala – senologie imagistica, tomografie computerizata, imagistica prin rezonanta magnetica.

Call Now Button